fbpx

Yoga in Heino

 

Een moment van strekken, ontspannen, ademhalen, voelen & aanwezig zijn in jezelf

Wanneer ik thuis zelf de mat op stap begin ik vaak pas te voelen wat er in mijn lichaam allemaal speelt. Dat begint vaak met een zacht, en toch duidelijk gevoel van onrust, vervolgens word ik me bewust van spanningen in mijn lichaam (vaak mijn schouders, mijn kaken en soms m’n onderrug) en wanneer ik dan mijn aandacht wat meer wil meenemen naar m’n lichaam merk ik ook de weerstand op om even stil te gaan staan, en hoe lastig het soms is om mijn blik mee naar binnen te nemen.

Tijdens de Do-In Yoga strekkingen en bewegingen voel ik hoe mijn lichaam spanningen loslaat, hoe er ruimte en soepelheid ontstaat, kom ik soms emoties tegen die zich laten voelen of herinneringen van de afgelopen dag of week, en ontstaat er langzamerhand meer rust in mijn hoofd, in mijn lichaam, in mij.

Ga je mee? Je bent welkom!   

ondergaande zon met paardenbloem

"Vertragen gaat beter wanneer je het even de tijd geeft. Adem in..., en adem uit..."

Hoi, ik ben Marriët en ik geef Do-In Yoga

Ik ben Marriët, sensitieve vrouw, moeder van 2 kinderen, vrouw van Jeroen, wonend in Heino. Ik geef Rust & Kompas dagen voor vrouwen (een dag in verbinding met jezelf en je gevoel) en Do-In Yoga is daarin een vast onderdeel. Ik mocht deze vorm van yoga zelf 12 jaar geleden ontdekken door zonder yoga ervaring de docentenopleiding te doen. En het past me zó en doet me zoveel goeds, dat ik daarna nooit meer een andere vorm van yoga heb uitgeprobeerd 😊.

Marriët

"Ontspannen gaat dieper wanneer je niet hard óver je grenzen gaat, maar er wel 'bij kunt zijn'. "

Over Do-In Yoga

‘Do-In’ is van oorsprong onderdeel van de Oosterse Geneeswijzen. Het zijn milde strekkingen en houdingen van het lichaam welke heel subtiel ruimte en rust in het lichaam brengen en het lichaamsbewustzijn vergroot. Ze strekken en activeren energetisch gezien onze meridianen (de energie-banen door ons lichaam).

Mijn invulling van Do-In Yoga richt zich vooral op het (leren) voelen van je lichaam; mèt daarin je behoeftes, je grenzen, spanningen, je adem, etc.; en op het vriendelijk zijn naar je lichaam en jezelf. Het is een moment van het strekken, losmaken en loslaten van spanningen in het lichaam, waardoor één en ander weer door kan stromen en waarmee je je lichaam terugbrengt in haar natuurlijke, ontspannen lichaamshouding.

 

 

Veel gestelde vragen:

Moet ik ervaring hebben met yoga of lenig zijn?

Nee, je hoeft geen ervaring te hebben. Zo ben ik ook begonnen. Je mag gewoon komen ervaren wat het je brengt. En wanneer er onderdelen zijn die je liever niet doet dan laat je die even voorbij gaan.

En nee, je hoeft ook niet lenig te zijn. Er is wèl kans dat je na verloop van tijd iets soepeler wordt, meer ruimte voelt in je lichaam of je eerder bewust wordt van fysieke signalen. Mocht je bemerken dat je bepaalde houdingen of bewegingen niet prettig mee kunt doen dan kunnen we samen kijken naar alternatieven; er is altijd nog heel veel wèl mogelijk.

Ik zal je er regelmatig aan herinneren om goed naar je lichaam te luisteren, zodat je niet over fysieke grenzen gaat. Dat je dit ook echt niet doet blijft natuurlijk wel jouw eigen verantwoordelijkheid.

Is Do-In Yoga 'soft', 'zweverig' of 'vaag'?

Iedere docent geeft haar lessen op een eigen manier en met een persoonlijke insteek. Ik kan je niet garanderen dat je mijn lessen níet soft of zweverig zult vinden, want ik weet natuurlijk niet wat jij onder die termen verstaat; dat hangt er vaak ook een beetje vanaf wat je gewend bent en dus ‘gewoon’ vindt.

Soft zou ik het niet noemen; misschien wel zacht en rustig. En zweverig zeker niet. We doen fysieke oefeningen waarmee je het lichaam strekt, en waarmee je fysieke spanningen kunt loslaten, we brengen zo ruimte in het lichaam. Dit heeft ook invloed op je mentale en emotionele welzijn en gaat samen met de energetische vormen daarvan; of je dat idee zweverig vindt weet ik niet; sommigen voelen dit heel duidelijk, anderen helemaal niet, dat is allemaal ok.

Zo ‘nuchter’ mogelijk verwoord: we gaan ontspannen, en er is een kans dat je daardoor jezelf beter leert kennen, waardoor ook buiten de les ‘meer ontspanning’ opeens plek kan krijgen.

Ik vind ontspannen lastig; is de les wel actief genoeg?

Ontspannen en naar binnen keren is iets wat je in essentie alleen zelf kunt doen. De één heeft hier meer behoefte aan dan de ander. En niet iedereen doet dit op eenzelfde manier.

Mijn lessen zijn heel rustig te noemen; het zijn zeker geen ‘actieve’ lessen waar je bij gaat zweten. Er kunnen wèl oefeningen zijn waarbij je op het eerste oog denkt “we doen toch niets zo?” en na 4 minuten of de volgende dag denkt “aah, dus tòch!”. Dat wat actief wordt zit meer en dieper in je lichaam. Zie het als de energie die gaat stromen, de bloedtoevoer die toeneemt op plekjes waar het strak was en de ruimte die je meer gaat innemen in je lichaam.

Ik ben zelf heel snel in vertragen. De één vind dit heerlijk en de ander heeft tijdens de les echt de tijd nodig om weer dichter bij zichzelf te komen en om wat dieper te ontspannen.

Wanneer je een ‘doener’ bent en irritatie voelt bij ‘rust’ dan ervaar je dat in mijn lessen wellicht ook. Dan word je je misschien wel bewust van wat er in jou gebeurt wanneer je rust wilt nemen of hoe je omgaat met rust om je heen. En wanneer je het moeilijk vind om te ontspannen dan kom je dat misschien ook wel tegen in mijn lessen. Of je dat juist wilt aangaan is natuurlijk aan jou ;-).

Ik twijfel of het wel wat voor me is.

Mijn lessen zijn echt niet voor iedereen; dat heb je hierboven al kunnen lezen. En tegelijkertijd denk ik wel eens “Mijn lessen zijn voor iedereen!!” Het kan heel goed zijn dat je iets anders zoekt of nodig hebt. Maar àls je het ergens voelt kriebelen of een behoefte aan rust, ontspanning en soepelheid kent, kom dan zeker een serie lessen mee doen om te ervaren wat het je brengt.

Wees welkom!

Heb jij een andere vraag? Ik hoor graag van je!

"Fysieke strekkingen helpen om opgebouwde spanningen en stress los te laten."

Serie mei/juni  in 2023

Dinsdagavondgroep van 19.30 - 20.30 uur

Data:

9 mei – (een week geen les) – 23 mei – 30 mei – (2 weken geen les) – 20 juni – 27 juni

Voor de dinsdaggroep geldt:

Aantal lessen: 5

Kosten: €55,-

Donderdagavondgroep van 19.30 - 20.30 uur

Data:

11 mei – (twee weken geen les) – 1 juni – 8 juni – 15 juni – 22 juni – 29 juni

Voor de donderdaggroep geldt:

Aantal lessen: 6

Kosten: €66,-

Voor beide lesgroepen geldt:

Locatie: de Dolfijn, Grote Beukelaer 2 te Heino

Spelregels en voorwaarden:

Lees hier de spelregels welke gelden.

Er is op dit moment nog plek in de donderdagavondgroep!

Heb je interesse voor de dinsdaggroep? Laat het me dan alsjeblieft wèl weten. Ik plaats je dan op de instroomlijst en doe je een berichtje wanneer er een plekje vrij komt.

agenda met bloemen

Nog even afwachten?

Voel je er wel wat bij maar is het moment er nu nog niet voor jou? Laat me je dan een paar keer per jaar een reminder sturen via de nieuwsbrief.

Òf laat je herinneren door Yoga in Heino te volgen via Facebook of Instagram (linkjes hieronder), maar niet tè lang op die telefoon blijven scrollen hoor ;-).

Hopelijk en graag tot ziens!

Marriët